Blog, Illium Center of Light

12 ΛΟΓΟΙ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΠΙΛΑΤΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «SOUNDING THE HEART HATHA YOGA».

Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ

Υπάρχει μια ολόκληρη επιστήμη της αναπνοής στην Hatha Yoga. Ονομάζεται Pranayama. Η Pranayama αποτελείται από πολλές διαφορετικές αναπνευστικές ασκήσεις, οι οποίες ενισχύουν τη μυϊκή και περιτονιακή μας υποστήριξη για όλες τις φάσεις της αναπνοής και απελευθερώνουν τη διαφραγματική κίνηση. Η κίνηση του διαφράγματος είναι μεγάλη, όταν η αναπνοή είναι σωστή, και δημιουργεί ένα φυσικό, θεραπευτικό μασάζ για όλα τα όργανα του σώματος και της σπονδυλικής στήλης. Το θωρακικό διάφραγμα έχει τη μεγαλύτερη περιτονία στο σώμα. Είναι σημαντικό να είναι χωρίς ένταση. Ένα θωρακικό διάφραγμα που αναπνέει σωστά έχει θετική επίδραση σε όλα τα διαφράγματα του σώματος, όπως π.χ. το πυελικό διάφραγμα.

Η σωστή  και βαθιά αναπνοή έχει θετικά αποτελέσματα στο σώμα μέχρι το κυτταρικό επίπεδο.

Γνωρίζουμε ότι ο Joseph Pilates έδωσε έμφαση στην αναπνοή.

Οι καθηγητές του Πιλάτες διδάσκουν συνήθως μια μορφή αναπνοής στις μέρες μας: “εισπνεύστε από τη μύτη και εκπνεύστε από το στόμα.”

Έμαθα από τον δάσκαλό μου, τον Jerome Andrews (ο οποίος ήταν 10 χρόνια με τον Pilates), ότι έχει  χρησιμοποιηθεί μια πολύ μεγαλύτερη ποικιλία μοτίβων αναπνοής, όπως το κράτημα της αναπνοής μετά την εκπνοή, η αναπνοή με συνοδευτικό ήχο και μια μακρυά αργή εκπνοή.

Κάθε τύπος αναπνοής έχει τον δικό του συγκεκριμένο σκοπό.

Προσωπικά, έχω απολαύσει και  επωφεληθεί από όλους αυτούς τους τύπους αναπνοής.

 Έχω εφαρμόσει την αναπνοή Ujjai, από τη γιόγκα, στις ασκήσεις Pilates και το βρήκα πολύ αποτελεσματικό, ειδικά για μαθητές με προκλήσεις.

Ο Πιλάτες έχει μιλήσει για «ροή». Η γιόγκα μπορεί να εξασκηθεί σύμφωνα με το ρυθμό της αναπνοής.

ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΚΑΙ ΙΕΡΗ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ

Μία από τις αρχές της τεχνικής Pilates είναι η ακρίβεια.

Η Hatha Yoga ασκείται σύμφωνα με τις αρχές της ιερής γεωμετρίας.

Ο τρόπος με τον οποίο τοποθετούμε τα πόδια και τα χέρια μας είναι πολύ συγκεκριμένος στη γιόγκα. Είναι επίσης σημαντικός και στην τεχνική Pilates.

Η καλή τοποθέτηση του σκελετού  είναι εξίσου σημαντική στη Γιόγκα όπως και στο Pilates.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

Στα αρχικά στάδια της Hatha Yoga τα μάτια είναι κλειστά έως ότου ο μαθητής αναπτύξει μια βαθιά και ειλικρινή σχέση με το εσωτερικό σώμα. Αυτή η σχέση συνεχίζει να μεγαλώνει και ο μαθητής φτάνει στο σημείο να είναι σε επαφή με το σώμα του και ταυτόχρονα να έχει τα μάτια του ανοιχτά και να μην αποσπάται η προσοχή του από το περιβάλλον. Στη συνέχεια, το βλέμμα του εστιάζεται πολύ συγκεκριμένα σε ένα σημείο, το οποίο ποικίλλει ανάλογα με την asana.

Η βαθιά χαλάρωση, Sarvasana (πόζα πτώματος), ασκείται έτσι ώστε να μπορούμε να ηρεμήσουμε σε σημείο που είμαστε ικανοί να ακονίσουμε τη συγκέντρωσή μας. Η Γιόγκα μάς διδάσκει πώς να επικεντρωνόμαστε σε ένα σημείο, είτε αυτό είναι, (για παράδειγμα) ένα μέρος του σώματος, ένα συγκεκριμένο σύνολο λέξεων (όπως ένα μάντρα) ή μια φλόγα κεριών. Μας διδάσκουν να εστιάζουμε και, όταν συνειδητοποιούμε ότι έχουμε χάσει τη συγκέντρωσή μας, μας διδάσκουν να επαναφέρουμε την εστίασή μας στο σημείο εστίασης χωρίς να σπαταλάμε ενέργεια ή να κριτικάρουμε ή επιπλήττουμε τον εαυτό μας. Αντιθέτως, αυτό θεωρείται ως φυσικό μέρος της διαδικασίας μας.

Ως αρχάριοι στη γιόγκα αναπνέουμε ελεύθερα και κρατάμε τις ασάνες για όσο διάστημα είναι άνετο για εμάς και καθώς προχωρoύμε μετράμε τις αναπνοές μας για να φέρουμε περισσότερη ισορροπία στην πρακτική μας, σε όλα τα επίπεδα, και για να αυξήσουμε την ικανότητά μας να συγκεντρωνόμαστε.

ΒΑΘΙΑ ΧΑΛΑΡΩΣΗ

Η Deep Relaxαtion, Savasana, Corpse pose ασκείται για τουλάχιστον 20 λεπτά. Αυτό δεν είναι κάτι που διδάσκεται στο Pilates.

Η πρόθεση είναι να απαλλαγούμε από ένταση σε όλα τα επίπεδα, είτε είναι σωματική, ψυχολογική ή συναισθηματική. Κυριολεκτικά αδειάζουμε τον εαυτο μας, κάτι σαν ένας μικρός θάνατος (εξ ου και το όνομα “Corpse Pose). Μόνο όταν είμαστε άδειοι μπορούμε να φέρουμε φρέσκια, θετική ενέργεια στον εαυτό μας (συχνά μέσω της αναπνοής)

Αυτό βοηθά τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν την κατάθλιψη, το άγχος και την ανησυχία και τους φέρνουν πίσω σε επαφή με την ουσία τους. Αυτό είναι προφανώς ευεργετικό για όλη τη ζωή τους. Έχει θετική επίδραση στην ικανότητά τους να ασκούν Pilates ή Yoga.

ΠΑΡΟΥΣΙΑ

Ως δάσκαλοι γιόγκα αναπτύσσουμε συνειδητά την παρουσία μας ως εκπαιδευτικών. Μας διδάσκουν ότι δεν υπάρχουν δύο ρόλοι, ο δάσκαλος και ο μαθητής, αλλά ότι είμαστε ένας.

Ένας δάσκαλος γιόγκα αναπτύσσει την ενέργειά του έτσι ώστε να διδάσκει χωρίς λόγια. Η δική μου δασκάλα γιόγκα δεν είχε παρά απλά  να κοιτάξει το μαθητή της και αυτός ένιωθε ότι το κέντρο της καρδιάς τους είχε ανοίξει.

ΤΟ ΑΓΓΙΓΜΑ ΠΟΥ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΝΕΙ

Οι καθηγητές Pilates χρησιμοποιούν το άγγιγμα αλλά οι δάσκαλοι γιόγκα, ακολουθώντας το μάθημά μου, μαθαίνουν πώς να εμποτίζουν τα αγγίγματά τους με ποιότητες που βοηθούν τους μαθητές τους να τους εμπιστεύονται και ως εκ τούτου να ανταποκρίνονται πληρέστερα σε αυτούς.

Οι μαθητές μου μαθαίνουν πώς να αισθάνονται το σώμα των άλλων, τι  χρειάζεται το σώμα αυτό, την εσωτερική του κίνηση, καθώς και το ενεργειακό σώμα.

Ως καθηγητές γιόγκα διδασκόμαστε ότι η εσωτερική στάση μας επηρεάζει την ποιότητα του αγγίιγματος και το πώς θα ανταποκριθούν οι άνθρωποι σε αυτό το άγγιγμα.

Μας διδάσκουν να συντονίζουμε την αναπνοή μας με τον μαθητή που αγγίζουμε. Αυτό φέρνει τις αντίστοιχες αύρες μας σε αρμονία.

Ο καθένας μπορεί να αναπτύξει αυτές τις ικανότητες.

ΘΕΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΥΓΕΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΑΣΚΑΛΟ ΜΕ ΦΩΝΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΟΝΗΣΕΙΣ. 

Όλοι οι δάσκαλοί μου έχουν διδαχτεί να βρίσκουν πάντα θετικούς και διαυγείς τρόπους διδασκαλίας.

Η επιλογή των λέξεων είναι πολύ σημαντική. Πολλοί άνθρωποι έχουν υποφέρει στο σπίτι, στο σχολείο ή στο εργασιακό τους περιβάλλον. Είναι σημαντικό να διατυπώνετε τα πράγματα με θετικό τρόπο.

Έχει διαπιστωθεί ότι ο ήχος και η μουσική, με τη δόνηση, μπορούν να μεταμορφώσουν και να θεραπεύσουν ένα άτομο.

Ένας δάσκαλος γιόγκα μαθαίνει να χρησιμοποιεί τη δόνηση της φωνής του σαν όργανο. Υπάρχουν συγκεκριμένες ασκήσεις για την ανάπτυξη αυτής της ικανότητας.

ΣΥΝΕΙΔΗΤΗ ΑΚΡΟΑΣΗ

Όλοι, ως δάσκαλοι, ακούμε. Ένας δάσκαλος γιόγκα αφήνει συνειδητά αρκετό χώρο στον άλλον για να εκφραστεί και, αποφεύγοντας μια άμεση ανταπόκριση, λειτουργεί σαν ηχείο και αφήνει χώρο για να αποκαλυφθούν βαθύτερα επίπεδα συνειδητότητας.

Μαθαίνουμε πώς να ακούμε συνειδητά και να μην βιαζόμαστε να απαντήσουμε ή να έχουμε την «απάντηση», αλλά μάλλον να αποκαλυφθεί η απάντηση.

ΤΕΝΤΩΜΑΤΑ

Τόσο το Pilates όσο και η Yoga ενθαρρύνουν την ισορροπία μεταξύ μυϊκού τόνου και ευλυγισίας.

Οι τεχνικές χαλάρωσης και αναπνοής της Hatha Yoga είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για άτομα που πάσχουν από δυσκαμψία ή πόνο.

ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ

Οι μαθητές γιόγκα διδάσκονται να είναι πάντα νωρίς στην τάξη. Είναι απαραίτητο όχι μόνο για το πώς το σώμα προετοιμάζεται σταδιακά για διαφορετικές ασάνες όπως στο Pilates, αλλά και επειδή δημιουργείται μια χαλαρή εστιασμένη ατμόσφαιρα από την αρχή του μαθήματος η οποία χτίζεται στη διάρκεια του μαθήματος μέχρι το τέλος. Επιτυγχάνεται μια πολύ συγκεκριμένη ενέργεια. Κάποιος που αργεί διακόπτει αυτήν τη διαδικασία. Επομένως, η καθυστέρηση δεν γίνεται αποδεκτή στη γιόγκα.

Μόλις εισέλθουν στο χώρο γιόγκα οι μαθητές δεν μιλούν μεταξύ τους. Δεν υπάρχει συνομιλία μεταξύ μαθητών ή μεταξύ μαθητών και δασκάλου. Καμία ερώτηση. Απλώς η δόνηση του ήχου της φωνής του δασκάλου και σαφείς και διαυγείς οδηγίες. Αυτό συντελεί επίσης στη δημιουργία μιας συγκεκριμένης, ιδιαίτερης ατμόσφαιρας.

Στο τέλος του μαθήματος μένει χρόνος για να μοιραστεί κανείς εμπειρίες ή για ερωτήσεις.

Ο ΙΕΡΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο χώρος στον οποίο ασκούμε γιόγκα διαποτίζεται από την ενέργεια της πρακτικής. Είναι ένας ιερός χώρος. Ανάβουμε ένα κερί πριν από την εξάσκησή μας. Το φως του κεριού μάς θυμίζει το φως προς το οποίο κινούμαστε.

Δημιουργούμε ένα βωμό, ο οποίος μπορεί να έχει εμπνευσμένες εικόνες. φωτογραφίες σπουδαίων δασκάλων, κρύσταλλα και λουλούδια, και αιθέρια έλαια που μπορεί να καίονται. Όλα αυτά μάς  θυμίζουν πού θέλουμε να οδηγηθούμε με την πρακτική μας.

Όσο πιο συνειδητά δημιουργούμε τον χώρο μας, είτε πρόκειται για Pilates είτε για Γιόγκα, τόσο πιο γρήγορα μετακινούμαστε στην κατάλληλη κατάσταση του νου για την πρακτική μας.

Translate »